Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Κριτική της παράστασης "Αι 2 Τραγωδίαι"


Τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου παρακολουθήσαμε τη πρεμιέρα της ξεκαρδιστικής κωμωδίας Αι 2 τραγωδίαι, στο θέατρο Βαφείο.

Μια ομάδα μεταναστών, στην προσπάθεια τους να βρουν ένα καλύτερο μέλλον, ταξιδεύουν προς την Ευρώπη. Δυστυχώς όμως ναυαγούν και βρίσκονται, χωρίς να το γνωρίζουν στη Κύπρο.

Εκεί, τους υποδέχεται η θεά Αφροδίτη, η οποία γοητευμένη από τον αρχηγό των μεταναστών, τον Αχμέτ, προτείνει να του αλλάξει τη ζωή. Αποφασίζεται τελικά, ο Αχμέτ να ζήσει τις ζωές του Οιδίποδα και του Οθέλλου και στο τέλος να αποφασίσει ποια ζωή θέλει να ζήσει. Μαζί με αυτόν δέχονται και οι υπόλοιποι μετανάστες να «παίξουν» τους ρόλους που τους αναθέτει η Αφροδίτη προκειμένου να πλαισιώσουν τις «ζωές» των Οιδίποδα και Οθέλλου όπως
αυτές παρουσιάζονται στους σχετικούς μύθους. Οι ρόλοι όμως περιπλέκονται , καθώς εμφανίζεται ένας εκπρόσωπος της Ε.Ε. και ο κατώτερος θεός Μώμος.

Οι ρόλοι μπλέκονται, οι παρεξηγήσεις διαδέχονται η μία την άλλη και ώσπου να φτάσουν όλοι στο τέλος ο δυστυχής Αχμέτ-Οθέλλος-Οιδίποδας έχει φτάσει ο ίδιος στα όρια του όπως άλλωστε και όλοι οι υπόλοιποι.

Το κείμενο των Θανάση Σταυρόπουλου και Βαγγέλη Τάτση είναι μεγαλοφυές, γραμμένο σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο από την αρχή ως το τέλος. Η ιστορία τα έχει όλα· είναι μια τραγικωμωδία με αντιρατσιστικό μήνυμα που σατιρίζει και προσφέρει μια δεύτερη ματιά σε δυο κλασικές πλέον τραγωδίες. Επίσης οι δημιουργοί κράτησαν στο κείμενο πολλά από τα χαρακτηριστικά της αρχαίας τραγωδίας, όπως είναι ο χορός, ο κορυφαίος, τα επεισόδια, τα στάσιμα και η έξοδος.

Οι ηθοποιοί κατάφεραν απόλυτα να ανταπεξέλθουν σε αυτό το απαιτητικό έργο. Άλλαζαν συνεχώς ρόλους επί σκηνής, και όμως ήταν απόλυτα ξεκάθαρο πάντα ποιο πρόσωπο υποδύονται. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον Αναστάσιο Κολοβό στο ρόλο της Δυσδαιμόνας και της Ιοκάστης, ο οποίος προσέφερε απλόχερα το γέλιο.

Η δουλειά της σκηνοθεσίας σε ένα τέτοιο απαιτητικό κείμενο δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, κι όμως η Μαρία Μανώλη, στη πρώτη της σκηνοθετική δουλειά, βγήκε ασπροπρόσωπη. Με έξυπνες σκηνικές λύσεις, χώρισε τη σκηνή στα δύο με αποτέλεσμα ο θεατής να αντιλαμβάνεται πάντα ποια ιστορία παίζεται μπροστά του και ποιος ήρωας είναι στη σκηνή.

Παρά το τίτλο, ο θεατής δεν γίνεται μάρτυρας δυο παλιών τραγωδιών, αλλά και μιας σύγχρονης· αυτής των χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που αναζητούν μια καλύτερη ζωή.

Και είναι αυτή τους η ανάγκη που τους αναγκάζει να δεχτούν τη προσφορά της Αφροδίτης ή του Ευρωπαίου εκπροσώπου, να τους στείλει για ένα καλύτερο μέλλον στο Πακιστάν. Η αγωνία να ορίσει κάποιος την ζωή του υπογραμμίζεται με όλες τις εμφάσεις του σε αυτό το σπαρταριστό κατά τ’ άλλα κείμενο. Και τελικά, αυτή είναι η δουλειά της κωμωδίας· να προσφέρει εκτός από γέλιο και έντονο προβληματισμό.

Εν κατακλείδι, η κωμωδία Αι 2 Τραγωδίαιείναι μια παράσταση που θα σας χαρίσει άφθονο γέλιο, θα σας προβληματίσει και θα σας χαρίσει μια καταπληκτική βραδιά.

Γράφει η θεατρολόγος Μαριαλένα Δογγούρη

 

Οι συντελεστές της παράστασης

Κείμενο: Θανάσης Σταυρόπουλος – Βαγγέλης Τάτσης
Σκηνοθεσία: Μαρία Μανώλη
Σκηνικά – Κουστούμια: Ανθή Πετρουλάκη
Μουσική: Βασίλης Τσεντούρος
Χορογραφία – Σκηνική Πάλη: Αντιγόνη Σαρρή
Σκηνοθεσία Φωτισμών – VIDEO: Μάρκος Παπαϊωάννου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κάτια Ευστρατίου
Προβολή-επικοινωνία: BrainCo Α.Ε.
Παραγωγή: STAGE ALIVE

Παίζουν με αλφαβητική σειρά

Βαγγέλης Αλεξανδρής
Τακης Βρανοπουλος
Καλή Δάβρη
Κώστας Ζέκος
Αναστάσης Κολοβός
Αθανασία Κούσουλα
Θανάσης Σταυρόπουλος
Μάρκος Στεφάνου

1η δημοσίευση: thinkingpeople.gr, 29/12/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου