Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Κριτική της παράστασης "Φλάι"


Την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου βρεθήκαμε στο θέατρο Αλκμήνη, για να παρακολουθήσουμε το «Φλάι», της Στέλλας Ζαφειροπούλου, σε σκηνοθεσία ΠέπηςΜοσχοβάκου.

Τι σχέση μπορεί να έχει μια μύγα, ένας σκαντζόχοιρος, ένας μπούφος που λέει μόνο «μπα», ο Φάουστ και ένα μουλάρι; Όλα συνδέονται με την ζωή ενός ανθρώπου, που δεν μπορεί να χωρέσει στην κοινωνία μας και απομονώνεται από αυτήν.

Ένας άνθρωπος, που “επιλέγει” να γίνει κάτι άλλο σε έναν κόσμο που επιμένει να μένει ίδιος, αφηγείται καταστάσεις της ζωής του, σε ένα ψυχογράφημα μιας κοινωνίας που αρνείται να αλλάξει.

Ένας ιλαροτραγικός μονόλογος, που μιλά για εκείνους που έπαψαν να αντέχουν το βάρος της πραγματικότητας στους ώμους τους. Για τη διαφορετικότητα, τις συμβάσεις, τους ψυχαναγκασμούς, τις κοινωνικές νόρμες, την έλλειψη αποδοχής και κατανόησης. Για τα κοινά όλων και τις διαχωριστικές γραμμές της αποξένωσης. Μέσα σε μια παραίσθηση πραγματικότητας και φαντασίας, ένα έργο για τον διαρκή αποπροσανατολισμό, που ο καθένας από εμάς μπορεί να βιώσει.

Ένα έργο γεμάτο συμβολισμούς και παραβολές. Ο θεατής γίνεται μάρτυρας της ζωής ενός ανθρώπου, απορριπτέου από την κοινωνία που ζούμε.

Η ΛίληΤσεσματζόγλου, σε ένα ρόλο που δεν την έχουμε ξαναδεί, είναι απλά καθηλωτική. Κατακτά όλη τη σκηνή και είναι εκφραστικότατη. Όλο της το σώμα συμμετέχει, γίνεται ένα με το κείμενο.

Η σκηνοθεσία της Πέπης Μοσχοβάκου δίνει πνοή στο έργο.

Παίρνει τις λέξεις και τις κάνει εικόνες, χρησιμοποιώντας διάφορα αντικείμενα, όπως ένα μπιτόνι για να δημιουργήσει ένα μπούφο.

Εν κατακλείδι, το Φλάι, είναι πολλά παραπάνω από την ζωή μιας απλής μύγας ή ενός απλού ανθρώπου. Είναι μια υπενθύμιση της κοινωνίας που ζούμε και που συντηρούμε. Είναι μια υπέροχη παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε.

 Βασικοί Συντελεστές




Κείμενο: Στέλλα Ζαφειροπούλου
Σκηνοθεσία: Πέπη Μοσχοβάκου
Ερμηνεία: Λίλη Τσεσματζόγλου
Σκηνικά-Κοστούμια: Κική Μήλιου
Μουσική: Γιάννης Οικονόμου
Επιμέλεια κίνησης: Νερίνα Ζάρπα
Σχεδιασμός φωτισμού: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Φωτογραφίες: Νικόλας Γρηγορίου
Ειδικές κατασκευές: Αλέξανδρος Λόγγος
Επιμέλεια αφίσας: Αποστόλης Ζαφειρόπουλος
Trailer: Παναγιώτης Γάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Μπαρούτα



Γράφει η θεατρολόγος Μαριαλένα Δογγούρη

1η δημοσίευση:thinkingpeople.gr, 14/12/2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου