Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Κριτική της παράστασης "Κίρκη"


Το Σάββατο 12 Μαρτίου, βρεθήκαμε στο θέατρο Μπιπ και στην πρεμιέρα της παράστασης "Κίρκη" του Ανδρέα Φλουράκη.

Πρόκειται για ένα έργο ατμοσφαιρικό, με ρεαλιστικούς διαλόγους και συμβολισμούς.  Η Γυναίκα ζει μόνη σε ένα έρημο νησί γεμάτο άγρια σκυλιά, κάνει τελετές και διαθέτει τα κατάλληλα υπνωτικά για την αϋπνία.  Ο Άντρας έχει μαζί του ένα φορητό πικάπ, βλέπει ενοχλητικά όνειρα και είναι παντρεμένος με μια γυναίκα που τον περιμένει κρατώντας τα μαλλιά της στο ίδιο μήκος για εκείνον.

Το σκηνικό που επιμελήθηκε η  Μυρτώ Κοσμοπούλου, συνηγορούσε απόλυτα στο ονειρικό, μυσταγωγικό περιβάλλον που το σενάριο απαιτούσε. Ζελατίνες κάλυπταν την μια πλευρά της σκηνής, σημάδι της παλαιότητας του σπιτιού. Τα σκηνικά αντικείμενα ελάχιστα: μια γυάλα με νερό, ένα κόκκινο πανωφόρι και ένα φορητό πικάπ. Επιπροσθέτως, ο απόκοσμος μπλε φωτισμός, σε συνδυασμό με ήχους θάλασσας και άγριων σκυλιών, ταξιδεύουν τον θεατή σε έναν κόσμο μακρινό από τον δικό μας, και ενισχύουν την ψευδαίσθηση.

Η σκηνοθεσία της Χριστίνας Χριστοφή, επικεντρώθηκε στο ζευγάρι, και στο παιχνίδι των ηθοποιών πάνω στην σκηνή. Η ένταση αυξομειώνεται στο έργο, πότε είναι πολύ έντονη και πότε χαλαρώνει με χιουμοριστικές ατάκες. Η στάση και το στήσιμο των ηθοποιών επί σκηνής, απόλυτα μελετημένη, υπογράμμιζε αυτές τις εντάσεις του κειμένου.

Η Σεραφίτα Γρηγοριάδου, στον ρόλο της Γυναίκας, της μάγισσας, προσφέρει το μυστήριο και την απόσταση που είναι τόσο αναγκαία στον χαρακτήρα. Με τα μακριά, από άλλη εποχή, ρούχα της, το τελετουργικό που κάνει με το νερό, προσφέρει στον χαρακτήρα το μυστήριο που απαιτεί. Ακροβατεί ανάμεσα σε ένα απόκοσμο πλάσμα και σε ένα μικρό κοριτσάκι που βάφει τα νύχια του άντρα.

Ο Κωσταντής Μιζάρας, στον ρόλο του Άντρα, προσφέρει στην παράσταση τον ρεαλισμό. Με αναφορές στον μυθικό Οδυσσέα, ακροβατεί στο παρόν και στο παρελθόν. Επίσης ρόλος με αρκετά παιδικά στοιχεία, καθώς φοβάται (;) τα σκυλιά και δεν του αρέσει η βροχή. 

Ένας άντρας που επιλέγει να βρεθεί στην ανάγκη μιας γυναίκας και το αντίθετο. Μια σχέση που πνέει τα λοίσθια και προσπαθεί να κρατηθεί από τις αναμνήσεις της. Μια μυθική παραβολή που παραμένει σύγχρονη ως σήμερα. Μια ατμοσφαιρική παράσταση που θα σας κρατήσει. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
 Θεατρικό έργο: Ανδρέας Φλουράκης
Σκηνοθεσία: Χριστίνα Χριστοφή

ΓΥΝΑΙΚΑ: Σεραφίτα Γρηγοριάδου
ΑΝΤΡΑΣ: Κωσταντής Μιζάρας

Σκηνικά/Ρούχα: Μυρτώ Κοσμοπούλου
Φωτισμοί/Εικαστική επιμέλεια: ΝΟΜΑΔΑ
Φωτογραφίες: Βίκυ Ψυχογιού
Επικοινωνία/Δημόσιες Σχέσεις: Μαριάννα Αναστασοπούλου


Γράφει η θεατρολόγος Μαριαλένα Δογγουρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου