Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Κριτική της παράστασης "Το ημερόλογιο ενός τρελλού"


Την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, βρεθήκαμε στην πρεμιέρα της παράστασης «Το ημερολόγιο ενός τρελλού» του Νικολάι Γκογκόλ, στο θέατρο Eliart, που έχει φέτος μια πολύ παραγωγική χρονιά.

Τα διηγήματα του Γκογκόλ τα χαρακτηρίζει η απλότητα του μύθου, η ακέραια αλήθεια της ζωής, η πρωτοτυπία τους και το κωμικό στοιχείο που τα εμψυχώνει, στοιχείο που πάντα το νικάει ένα βαθύ αίσθημα λύπης και απελπισίας.

Οι πιο βαθιές και ενδόμυχες σκέψεις ενός ανθρώπου ζωντανεύουν πάνω στη σκηνή με τρόπο συγκλονιστικό. Ένας ήρωας ευγενικής καταγωγής που είναι εγκλωβισμένος σε μια συμβατική ζωή δημόσιου υπαλλήλου, που δεν τον καλύπτει. Ένας άνθρωπος που θέλει περισσότερα από την ζωή του, και βρίσκει διέξοδο σε μια φαντασίωση που τον οδηγεί στην σωματική και πνευματική τιμωρία. Ο ρόλος αυτός αποπνέει μια γλυκάδα, τρυφερότητα, αθωότητα, παιδικότητα. Είναι ένας χαριτωμένος, πομπώδης χαρακτήρας.

Το σκηνικό είναι αφαιρετικό καθώς αποτελείται από σκισμένα άσπρα σεντόνια που κρέμονται, μια σκισμένη πολυθρόνα στο κέντρο της σκηνής και αριστερά και δεξιά από εφημερίδες. Τα ρούχα του ήρωα παραπέμπουν σε κλοσάρ, σε άστεγο, καθώς είναι μαύρα με τρύπες και στη συνέχεια άσπρα με τρύπες. Η σκηνοθεσία των Δημήτρη Γιώτη και  Αλέξανδρου Κλημόπουλου, όπως σε κάθε μονόλογο είναι εστιασμένη πάνω στον πρωταγωνιστή. Κάθε φορά που αλλάζει η ημερομηνία στο ημερολόγιο γίνεται μια μικρή παύση με μουσική, ενώ κλείνουν τα φώτα τόσο ώστε να δώσουν στον ηθοποιό χρόνο να αλλάξει θέση και στον θεατή χρόνο να αποσυμφορηθεί, να ξεκουραστεί, να αποστασιοποιηθεί.

Τα φώτα έχουν σημαντικό ενδιαφέρον στην παράσταση καθώς αντανακλούν και τονίζουν την ψυχολογία του ήρωα. Έτσι η εναλλαγή του κόκκινου χρώματος με το μπλε συμβολίζουν την νοητική κατάσταση του ήρωα, την κόλαση και τον παράδεισο μέσα του, τις λογικές σκέψεις από της μη λογικές.

Η ερμηνεία του Δημήτρη Γιώτη ήταν συγκλονιστική. Κατάφερε με απόλυτη επιτυχία να κοινωνήσει την ψυχική κατάσταση του ήρωα, με απόλυτο σεβασμό και καθαρότητα Σε όλη τη διάρκεια της παράστασης είχε γίνει ένα με τον χαρακτήρα, καθηλώνοντας πραγματικά όλους τους θεατές. Στον ρόλο χάρισε την παιδικότητα και αθωότητα που το κείμενο απαιτούσε.

Το «Ημερολόγιο ενός τρελλού» είναι ένα μεγαλοφυές έργο, που προσφέρει αλήθειες για την ζωή και την κοινωνία και για αυτόν ακριβώς τον λόγο παραμένει επίκαιρο μέχρι και σήμερα. Μια καταπληκτική παράσταση με την καθηλωτική ερμηνεία του Δημήτρη Γιώτη που δεν πρέπει να χάσετε.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Απόδοση – διασκευή: Δημήτρης Γιώτης

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γιώτης, Αλέξανδρος Κλημόπουλος

Σκηνικά: Δέσποινα Βολίδη

Κοστούμια: Celebrity Skin

Φωτισμοί: Θανάσης Ρουμελιώτης

Μουσική επιμέλεια: Αλέξανδρος Κλημόπουλος

Φωτογραφίες: Δημήτρης Ευλαμπίδης

Art work: Γεράσιμος Αμπάτης

Γράφει η θεατρολόγος Μαριαλένα Δογγούρη

1η δημοσίευση:kallitexnes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου