Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Κριτική της παράστασης "Στα σκοτεινά - Making movies"


Πριν από λίγες ημέρες, βρεθήκαμε στον Τεχνοχώρο CARTEL, για να παρακολουθήσουμε την επίσημη πρεμιέρα της παράστασης.

Ο νέος εναλλακτικός τεχνοχώρος CARTEL βρίσκεται στο Βοτανικό δίπλα στο σταθμό μετρό Ελαιώνας. Ένας χώρος φιλόξενος που μοιάζει με βιομηχανικό, κάτι που βοηθά εξαιρετικά, στο ύφος και στην απόδοση της παράστασης.

Η παράσταση «Στα Σκοτεινά-Making Movies» είναι μια σειρά μονολόγων, με κοινό παρανομαστή το σεξ και τη βία. Στη σκηνή παρουσιάζονται εννιά γλυκόπικρες ιστορίες, άλλοτε κωμικές και άλλοτε σκληρές και βίαιες.

Αυτοί οι μονόλογοι είναι οι σκέψεις των ηρώων· είναι η αλήθεια τους, διατυπωμένη χωρίς κοσμητικά επίθετα και φαμφάρες, χωρίς καμιά δικαιολογία για αυτό που είναι. Μας δίδεται έτσι από τον συγγραφέα, Γιώργο Ηλιόπουλο, ένα καθαρό ψυχογράφημα. Σε αυτή τη παράσταση, ο θεατής έρχεται αντιμέτωπος με κάθε λογής χαρακτήρων· από ένα φοβισμένο παιδί, μέχρι μια κακοποιημένη γυναίκα και ένα σωματέμπορα.

Οι ηθοποιοί Ορέστης Τρίκας, Νίκος Αναγνωστόπουλος, Λάζαρος Βασιλείου και Λία Τσάνα, εναλλάσσουν συνεχώς χαρακτήρες, γεγονός που, σε συνδυασμό με την απαιτητική φύση του μονολόγου, προϋποθέτει ανεπτυγμένες υποκριτικές ικανότητες, στις οποίες ανταποκρίνονται και με το παραπάνω.

Μεγάλο πλεονέκτημα της παράστασης είναι η ευρηματική και πρωτοποριακή σκηνοθεσία του Θοδωρή Βουρνά.

Κάθε φορά που ένας ηθοποιός βγαίνει μπροστά για κάποιο ρόλο, ένας άλλος τον βιντεοσκοπεί, στέλνοντας την εικόνα σε μια τηλεόραση που υπάρχει στο κέντρο της σκηνής. Αυτό το σκηνοθετικό τρικ λειτουργεί εν μέρει για να διαλύσει τη ψευδαίσθηση για τον θεατή, επιπροσθέτως, όμως, του προσφέρει αυτό που βλέπει από μια άλλη οπτική γωνία· αυτή των ηθοποιών. Και αυτό βοηθάει στην οριστική ξεγύμνωση του χαρακτήρα πάνω στη σκηνή.

Τον βλέπουμε από παντού την ώρα που μας εξομολογείται τις πιο κρυφές του σκέψεις. Η κάμερα συμμετέχει ενεργά στη παράσταση, καθώς με τις κινήσεις τους οι ηθοποιοί-χειριστές τονίζουν, εκεί που πρέπει, το συναίσθημα.

Ο σκηνικός χώρος έμεινε λιτός, δίνοντας, με αυτό τον τρόπο, έμφαση στη τηλεόραση και σε δυο νάιλον διαφανείς κουρτίνες, πίσω από τις οποίες ακούγονται οι φωνές των αναμνήσεων των ηρώων που τους σημάδεψαν.

Εν κατακλείδι, η παράσταση «Στα Σκοτεινά-Making Movies» είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να προβληματιστείτε, να γελάσετε και να συγκινηθείτε.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Κείμενο: Γιώργος Ηλιόπουλος
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Βουρνάς
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βίλλυ Τερτήπη
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Σκηνικά – Κοστούμια: Σοφία Λεγάτου
Μουσική: Σωτήρης Καστάνης
Φωτογραφία promo/artwork: Γιώργος Γιαννίμπας
Φωτογραφίες παράστασης: Μαρία Σαλταούρα
Βίντεο: Γιώργος Τσιρογιάννης

Γράφει η Μαριαλένα Δογγούρη

1η δημοσίευση: thinkingpeople.gr, 17/11/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου