Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Κριτική της παράστασης "Bonnie & Clyde"


Παρακολουθήσαμε στο θέατρο Βαφείο, την παράσταση Bonnie & Clyde με τους Οδύσσεια Μπουγά και Γιώργο Αδαμαντιάδη στους ομώνυμους ρόλους.

Οι θεατές πιάνονται όμηροι από τους γνωστούς κακοποιούς και ενώ πολύ συχνά σημαδεύονται από ένα όπλο, κανένας τους δεν επιθυμεί αυτή η «ομηρεία» να λήξει. Μπροστά λοιπόν στα μάτια των ομήρων θεατών, ξετυλίγονται οι τελευταίες στιγμές του θρυλικού ζευγαριού, το οποίο σταδιακά απομυθοποιείται, και έτσι ο θεατής καταλαβαίνει πολύ σύντομα πως οι «απαγωγείς» του στη πραγματικότητα είναι δυο παιδιά. Και αυτή η παιδικότητα τονίζεται με όλους τους τρόπους στο κείμενο του Adam Peck. Από την μια η Μπόνι εξομολογείται το όνειρό της να γίνει μια γνωστή θεατρίνα, και από την άλλη ο Κλάιντ δείχνει την αγάπη του για τα αυτοκίνητα. Πιο σημαντικό όλων όμως είναι η αγάπη που έχει ο ένας για τον άλλο, σε μια παράσταση που μεταπηδάει από την παιδικότητα στην αφόρητη σοβαρότητα με τρομερή ευκολία.

Σκηνοθετικά, Λευτέρης Παπακώστας, έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια παράσταση διαδραστική ως ένα σημείο με τους θεατές. Το σκηνικό είναι απλό αποτελούμενο ως επί το πλείστων από καφάσια.  Η σκηνοθετική καινοτομία του έργου όμως έγκειται στην παρουσία της Θεοδοσίας Σαββάκη, η οποία σε όλη τη διάρκεια της παράστασης παράγει την μουσική, άλλοτε με τα χέρια και τα πόδια της, με το στόμα της ή με το σαξόφωνό της, ενώ κινείται στην σκηνή σαν αερικό, αόρατη από τους συμπρωταγωνιστές της, υπογραμμίζοντας μουσικά, άλλοτε την ένταση και άλλοτε την παιδικότητα της στιγμής. Επίσης το ονειρικό στοιχείο που προσδίδει στο έργο η Θεοδοσία Σαββάκη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ρεαλιστική σκηνοθεσία του έργου, όπως έρχεται σε πλήρη αντίθεση η παιδική φύση των ηρώων με τα εγκλήματά τους.

Η Οδύσσεια Μπουγά και ο  Γιώργος Αδαμαντιάδης χαρίζουν αληθινές, σοκαριστικές σε κάποιες στιγμές ερμηνείες. Ταυτίζονται απόλυτα με το θρυλικό δίδυμο, ενώ η χημεία τους πάνω στην σκηνή είναι χειροπιαστή. Από τα παιχνίδια λέξεων που παίζουν μέχρι στην πολύ άβολη ερωτική σκηνή, οι πρωταγωνιστές γίνονται ένα με τους ρόλους τους.

Η παράσταση «Bonnie & Clyde» δείχνει τις τελευταίες στιγμές ενός ζευγαριού που γνωρίζει πως έρχεται το τέλος. Αστείο και σοκαριστικό, ανάλαφρο και βαρύ με εξαιρετικές ερμηνείες και  ευρηματική σκηνοθεσία.

 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Παπακώστας
Φωτισμοί: Κώστας Παπαθεοδώρου
Σκηνικά-κουστούμια: Μάριος Ράμμος
Μουσική- σχεδιασμός ήχου: Μάριος Τσάγκαρης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δωροθέα Δημητρίου
Επιμέλεια παράστασης: Δημήτρης Λογοθέτης
Δημόσιες σχέσεις: Θεοδόσης Σκαρβέλης
Σκίτσο αφίσας: Σάββας Κοντός
Επιμέλεια αφίσας: Ζέττα Τουλή

Μια παραγωγή της Memento Mori

Γράφει η θεατρολόγος Μαριαλένα Δογγούρη

1η δημοσίευση: kallitexnes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου