Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Κριτική της παράστασης "Ερωτική Μονομαχία"


Παρακολουθήσαμε στο θέατρο Άλφα, την παράσταση Ερωτική Μονομαχία, σε σκηνοθεσία της Κερασίας Σαμαρά. Πρόκειται για μια ανάλαφρη κωμωδία των Scribe και Legouvé, πρότυπο δεξιοτεχνικής γραφής, που χαρακτηρίζεται από κομψότητα, χάρη και χιούμορ. Το κείμενο, επίσης, έχει πολλές αναφορές στα ιστορικά γεγονότα της εποχής που πραγματεύεται, την πτώση δηλαδή του Βοναπάρτη και την προσπάθεια των βασιλικών να υπερισχύσουν των «συνωμοτών». Επίσης, γίνεται έντονος λόγος για τις ταξικές διαφορές της περιόδου. Το έργο περιστρέφεται γύρω από τα τεχνάσματά του, σε μια ταραγμένη πολιτικά εποχή, ενώ στηλιτεύεται παράλληλα με χιούμορ η διαφθορά και ο φανατισμός των αντίπαλων παρατάξεων που διαδέχονται η μία την άλλη στην εξουσία.

Ένας νεαρός, όμορφος επαναστάτης γίνεται το μήλον της έριδος ανάμεσα σε δύο θελκτικές νέες γυναίκες, θεία και ανιψιά, που τον διεκδικούν. Στη Γαλλία του 1817, όπου βασιλεύει ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΗ’, οι οπαδοί του έκπτωτου αυτοκράτορα Ναπολέοντα, χαρακτηρίζονται συνωμότες για το παραμικρό.

Έναν τέτοιον νέο και όμορφο ευγενή, εχθρό του βασιλέα, τον Ερρίκο ντε Φλαβινιέλ (Αλέξανδρος Νταβρής), υποθάλπει στον πύργο της η δαιμόνια Κόμισσα ντ’ Οτρεβίλ (Κερασία Σαμαρά). Η ίδια, αλλά και η νεαρή χαριτωμένη ανεψιά της Λεονή (Βίκυ Μαραγκάκη), πιάνονται στα δίχτυα της γοητείας του Ερρίκου. Η Κόμισσα κάνει τα πάντα για να τον διασώσει από τα νύχια του αρχηγού της αστυνομίας Βαρώνου ντε Μονρισάρ (Μιχάλης Μαρκάτης) ο οποίος καταδιώκοντάς τον φθάνει μέχρι τον πύργο της. Η Κόμισσα συγκρούεται μαζί του και τον παρασύρει με αριστοτεχνική κομψότητα από τη μία παγίδα στην άλλη, ώσπου φυγαδεύει τον Ερρίκο κάτω απ’ τη μύτη του αρχηγού. Στο σχέδιο αυτό, βοηθά ο Γουσταύος ντε Γκρινιόν (Σαράντος Γεωγλερής), πιστός φίλος της Κόμισσας, ο οποίος μετά τις ερωτικές της υποσχέσεις, πείθεται να παραμερίσει τη φυσική του δειλία και να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο, προκειμένου να της φανεί χρήσιμος στη διάσωση του Ερρίκου.

Ο πενταμελής θίασος, με πρωτοπόρο τη σκηνοθέτη και πρωταγωνίστρια Κερασία Σαμαρά, προσέφερε με ζωντάνια και παλμό το γέλιο και τη διασκέδαση. Ο Σαράντος Γεωργέλης, στο ρόλο του λιπόψυχου Γουσταύου ντε Γκρινιόν μαζί με τον Μιχάλη Μαρκάτη, στο ρόλο του Βαρώνου ντε Μορτισάρ, δίνουν την κωμική πνοή στο έργο.

Σκηνοθετικά, η Κερασία Σαμαρά πόνταρε στο παιχνίδι των μεταμφιέσεων. Το σκηνικό, όπως και τα κοστούμια, είναι απόλυτα ρεαλιστικά για την εποχή που αναφέρονται. Επίσης, στο κέντρο της σκηνής παρακολουθούμε ένα τζάμι με εσωτερικό φωτισμό, στο οποίο μας προβάλλονται κάποιες εξωκειμενικές σκηνές (πρόκειται για σκηνές που αναφέρονται στο έργο, αλλά ο θεατής δεν τις βλέπει ζωντανά στην σκηνή), Επιπροσθέτως, στην παράσταση συναντάμε, εκτός από την υποκριτική και ζωντανό τραγούδι και αναφορές σε ζωγραφική και χορό. Την επιμέλεια της κίνησης των ηθοποιών έχει επιμεληθεί η ηθοποιός Βίκυ Μαραγκάκη.

Συμπερασματικά, η ερωτική μονομαχία είναι μια τρυφερή παράσταση, που προσφέρει απλόχερα το γέλιο και την ευχαρίστηση, με ζωντανό τραγούδι και χορό, και υπέροχα σκηνικά και κοστούμια.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Ιώ Μαρμαρινού
Σκηνοθεσία: Κερασία Σαμαρά
Μουσική : Τάσος Καρακατσάνης
Εικαστική Δημιουργία: Θανάσης Παναγιώτου
Κοστούμια: Κώστας Βελινόπουλος
Φωτισμοί: Γιώργος: Μπούχρας
Στίχοι Τραγουδιών: Κερασία Σαμαρά
Βοηθός Σκηνοθέτη: Τώνια Αποστόλου
Φωτογραφίες: Αγγελική – Ειρήνη Μήτση
Κατασκευή Κοστουμιών: Βεστιάριο Συρογιάννη
Συμπαραγωγή: Θεατρική εταιρεία ΘΕΣΙΣ www.thesisproduction.gr
και ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΦΑ

Γράφει η θεατρολόγος Μαριαλένα Δογγούρη
1η δημοσίευση:kallitexnes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου