Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Κριτική της παράστασης "Όποιος Προλάβει"



Το Σάββατο βρεθήκαμε στο θέατρο Άβατον στο Γκάζι, για να παρακολουθήσουμε την εξωφρενική κωμωδία του Ζωρζ Φεντώ, όποιος προλάβει, σε σκηνοθεσία Γιώργου Δουργούτη. Μια κωμωδία παρεξηγήσεων, σχετικά με την αιώνια μάχη των δυο φύλων.

Η Λουσιέν, μια παντρεμένη «καθώς πρέπει» κυρία, πολιορκείται επίμονα από διάφορους επίδοξους μνηστήρες, οι οποίοι τυγχάνει μάλιστα να είναι φίλοι και γνωστοί του συζύγου της, του δικηγόρου Βατλέν. Παρ’ όλα αυτά, δηλώνει πιστή σε εκείνον, εφόσον ο ίδιος δεν προβεί πρώτος στο ατόπημα της απιστίας. Πολύ σύντομα, ωστόσο, θα αποδειχτεί πως ο Βατλέν… δεν είναι και τόσο αθώος, γεγονός που πυροδοτεί ένα γαϊτανάκι παρεξηγήσεων, απροσδόκητων εξελίξεων και σουρεαλιστικών καταστάσεων, στο οποίο στροβιλίζονται φίλοι, γνωστοί, λιγότερο και περισσότερο οικείοι του ζευγαριού.

Ποιος είναι τελικά το θύμα και ποιος ο θύτης; Η συνέχεια επί σκηνής…

Πρόκειται για μια φαρσκοκωμωδία, από τον μαιτρ του είδους,ΖώρζΦεντώ. Η σκηνοθεσία της παράστασης είναι γρήγορη, στημένη σε ένα σύγχρονο σκηνικό· ένα αστικό σπίτι, ένα δωμάτιο ξενοδοχείου και τέλος το σπίτι του εργένη Ρεντιγιόν. Αυτή η γρήγορη σκηνοθεσία είναι που δίνει το ρυθμό στο έργο. Επιπροσθέτως, υπάρχουν έξυπνα σκηνοθετικά τεχνάσματα όπως ηαλλαγή των σκηνικών, επί σκηνής, από τους ίδιους τους ηθοποιούς.

Εκτός από το πρωταγωνιστικό ζευγάρι (ΛίληΤσεματζόγλου – Λουσιέν και Θάνος Χρόνης – Βατλέν), ο υπόλοιπος θίασος υποδύεται παραπάνω από ένα ρόλο. Έτσι, για παράδειγμα, η Καλή Δάβρη είναι η κυρία Ποντανιάκ, η καμαριέρα και η κουφή σύζυγος. Μάλιστα, αυτές οι εναλλαγές γίνονται τόσο γρήγορα, που απορείς πως προλαβαίνουνκαι αλλάζουν ρούχα. Οι ηθοποιοί ανταποκρίνονται άψογα στις σκηνοθετικές επιταγές και στις εναλλαγές των ηρώων, προσφέροντας απλόχερα το γέλιο.

Εν κατακλείδι, ο θεατής θα παρακολουθήσει μια ευχάριστη κωμωδία με ξεκαρδιστικούς διαλόγους και ερμηνείες, μια απολαυστική προσέγγιση στο θέμα της ερωτικής επιθυμίας και της απιστίας, με φρενήρεις σκηνικούς ρυθμούς και πολύ γέλιο.

Γράφει η Θεατρολόγος Μαριαλένα Δογγούρη
Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Γιώργος Δουργούτης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάρκος Στεφάνου
Σκηνικά: Μαργαρίτα Αμαραντίδη
Κοστούμια: Έλενα Ηλία
Μουσική: Γιώργος Περού
Φωτισμοί: Δημήτρης Χύτος
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Τσίκος
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Playwalk – Νικόλας Φουρτζής
Παίζουν οι ηθοποιοί

Λουσιέν: Λίλη Τσεσματζόγλου
Βατλέν: Θάνος Χρόνης
Μαργαρίτα: Μαργαρίτα Αμαραντίδη
Ποντανιάκ: Γιώργος Δουργούτης
Ρεντιγιόν: Μάρκος Στεφάνου
Κα Ποντανιάκ: Καλή Δάβρη
Ιερώνυμος: Μανώλης Βαζαίος

1η δημοσίευση: thinkingpeople.gr, 3/12/2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου