Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Κριτική της παράστασης "Ο κουρέας της Σεβίλλης"


Την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, βρεθήκαμε στο θέατρο Κιβωτός και  στην επίσημη πρεμιέρα της παράστασης, «Ο κουρέας της Σεβίλλης», σε κείμενο και σκηνοθεσία της μοναδικής Κάρμεν Ρουγγέρη.  Πρόκειται για μια παράσταση που τα έχει όλα, χορό, μουσική, τραγούδι και σπαρταριστές σκηνές γέλιου.

Η Κάρμεν Ρουγγέρη κάνει πάλι το θαύμα της, ενορχηστρώνοντας μια τρυφερή παράσταση, με σεβασμό στο παιδικό κοινό, όπως άλλωστε κάνει τόσα χρόνια.

Όλα ξεκίνησαν στο Πράντο, μια μικρή πόλη της Ισπανίας πολλά χρόνια πρίν, όταν η Ροζίνα, ένα χαριτωμένο κορίτσι απ’ τη Σεβίλλη είχε πάει να επισκεφθεί μια θεία της. Δεν είχε προλάβει να μπει στο σπίτι όταν ξαφνικά αντίκρισε τον κόμη Αλμαβίβα, που έτυχε να περνάει από κει. Αυτό ήταν! Μια ματιά ανάμεσα σ’ ένα αγόρι και ένα κορίτσι και η αγάπη της ιστορίας μας έχει κιόλας γεννηθεί…
Λίγες μέρες αργότερα ο Αλμαβίβα στέλνει προξενήτρα στο Γέρο-Μπάρτολο, τον κηδεμόνα της Ροζίνας, για να ζητήσει το χέρι της. Εκείνος όμως αρνείται!
Τότε ο Κόμης αποφασίζει να τη βρει μόνος του και με τη βοήθεια του Φίγκαρο, του ξακουστού κουρέα της Σεβίλλης…

Σε αυτό το έργο δεν χρειάζεται απλά να συνοδέψετε το παιδί σας, αλλά μπορείτε να πάτε και με μια φίλη ή φίλο σας, χωρίς ενοχές, καθώς η παράσταση είναι για όλες τις ηλικίες, ενώ κρατάει το ενδιαφέρον των παιδιών στο ακέραιο μέχρι το τέλος. Με παραμυθένια σκηνικά, που μετακινούνται σαν από μόνα τους πάνω στη σκηνή και φαντασμαγορικά, πολύχρωμα κουστούμια, που μεταφέρουν αυτό το τρυφερό κοινό σε άλλες εποχές. Η Χριστίνα Κουλουμπή, που ήταν υπεύθυνη για σκηνικά και κουστούμια, είναι γεγονός πως έκανε εκπληκτική δουλειά.

Η σκηνοθεσία είναι γρήγορη, με ταχύτατη αλλαγή σκηνικών, που μετατρέπουν τη σκηνή σε πλατεία, σπίτι ή κουρείο. Οι κινήσεις των ηθοποιών είναι απόλυτα μελετημένες και χορογραφημένες. Η μοναδική αφήγηση της Κάρμεν Ρουγγέρη δίνει στην παράσταση μια παραπάνω χροιά παραμυθιού. Η μουσική  και τα τραγούδια είναι καταπληκτικά, σε μια παράσταση που κρατάει τα πιο μελωδικά μέρη της όπερας και μετατρέπει τις άριες και τα φωνητικά σύνολα σε τραγούδια, δημιουργώντας μια όμορφη μουσική θεατρική εικόνα.

Όλοι οι ηθοποιοί  ήταν εξαιρετικοί και ανταπεξήλθαν πλήρως σε μια τόσο απαιτητική παράσταση, που απαιτεί και υποκριτική και χορό και τραγούδι. Ο Νίκος Σταυρακούδης, στον ρόλο του γιατρού που θέλει να παντρευτεί την προστατευόμενή του για να πάρει την προίκα της, έκλεψε την παράσταση.  Ο Αντώνης Βαρθαλίτης, στο ρόλο του ερωτευμένου νέου, χαρίζει μια πολύ γλυκιά ερμηνεία. Η Παναγιώτα Τσίτσου, η Βερόνικα Δαβάκη και η Κατερίνα Γεωργάκη, χαρίζουν εκπληκτικές ερμηνείες, γεμάτες γέλιο και τραγούδι.

Ο «Κουρέας της Σεβίλλης» είναι μια πολύ γλυκιά παράσταση, για μικρούς και μεγάλους, που θα σας μεταφέρει σε μια άλλη, μαγική εποχή, με εκπληκτικά τραγούδια και μελωδίες, ωραίες ερμηνείες και σπαρταριστές σκηνές γέλιου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο – Σκηνοθεσία:  Κάρμεν Ρουγγέρη
Σκηνικά-Κοστούμια: Χριστίνα Κουλουμπή
Κίνηση-χορογραφίες-φωτισμοί:  Πέτρος Γάλλιας
Διασκευή-Ενορχήστρωση:  Αμβρόσιος Βλαχόπουλος, Ρεντόνα Κόλα
Στίχοι & επιλογή μελωδιών:  Ανδρέας Κουλουμπής
Διδασκαλία Τραγουδιών:  Ανδρέας Κουλουμπής, Μίνα Δελαπόρτα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργάκη
Βοηθός Ενδυματολόγου:  Έρρικα Αλαμάνου
Υπεύθυνη Γραφείου Παραγωγής:  Κατερίνα Μπανασάκη
Artwork: Λουκάς Μελάς

Γράφει η θεατρολόγος Μαριαλένα Δογγούρη
1η δημοσίευση:kallitexnes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου