Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Κριτική της παράστασης "Marvin's Room"


Το Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, στον πολυχώρο Vault, που διανύει μια πολύ παραγωγική χρονιά, παρακολουθήσαμε την εξαιρετική παράσταση «Μarvin’s Room», που παρουσιάζεται πρώτη φορά στην Ελλάδα,  ταυτόχρονα με το Globe Theatre στο Chicago (με αφορμή την επέτειο 25 χρόνων από το 1ο ανέβασμα του έργου).

Η υπόθεση του έργου βρίσκει τον 43χρονο σήμερα Χανκ να μας διηγείται την ξεχωριστή ιστορία της οικογένειάς του και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν πίσω στο 1991, όταν εκείνος ήταν 18 χρονών και έγκλειστος σε ίδρυμα λόγω της ανάρμοστης συμπεριφοράς του. Ήταν τότε που η μητέρα του, Λι, του μίλησε για πρώτη φορά για την αδελφή της, Μπέσυ, με την οποία τα τελευταία 20 χρόνια δεν είχαν καμία επαφή και η οποία ζούσε στο πατρικό τους σπίτι στη Φλόριντα μαζί με την θεία Ρουθ και με τον κατάκοιτο πατέρα τους, δηλαδή τον παππού του Χανκ, Μάρβιν. Με αυτόν τον τρόπο ο ήρωας και ο μικρότερος αδελφός του, Τσάρλι, πληροφορήθηκαν για την άγνωστη ως τότε σε εκείνους οικογένειά τους. Αιτία για την ξαφνική αποκάλυψη ήταν το γεγονός πως η Μπέσυ έπασχε από λευχαιμία και χρειαζόταν συμβατό δότη μυελού των οστών

Μια διαλυμένη οικογένεια επανενώνεται με αφορμή την αρρώστια. Σε αυτό το έργο δεν υπάρχουν καλοί και κακοί χαρακτήρες, ούτε σωστές και λάθος επιλογές, μονάχα οι συνέπειές τους, τις οποίες οι ήρωες είναι αναγκασμένοι να δεχτούν.

Ο Δημήτρης Καρατζιάς έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα πολύ δυνατό έργο, με εκπληκτικές ερμηνείες. Η παράσταση προσφέρει στον θεατή μια σκληρή αλήθεια, η οποία όμως, ταυτόχρονα είναι και γλυκιά. Σκηνοθετικά εκμεταλλεύεται την μικρή σκηνή και την προσαρμόζει σε ότι ζητάει το κείμενο. Έτσι η σκηνή μετατρέπεται σε ιατρείο, σπίτι, ψυχιατρείο, μέχρι και στην disneyland. Και αυτό το καταφέρνει με την γρήγορη αλλαγή σκηνικών και με σκηνικά λειτουργικά που μετατρέπονται σε ότι μπορεί ο καθένας να φανταστεί. Ακόμα, στο έργο βλέπουμε μέχρι και παράλληλες σκηνές.

Η Αθηνά Τσιλύρα, στο ρόλο της Μπέσυ, μιας γυναίκας που έχει αφιερώσει την ζωή της στην φροντίδα των άλλων, είναι εξαιρετική. Συναισθηματικά μεταδίδει στον θεατή τον φόβο που βιώνει κάθε άνθρωπος μπροστά στον πόνο και στο θάνατο. Η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, στο ρόλο της Λι, χαρίζει μια από τις καλύτερες ερμηνείες της, ενσαρκώνοντας μια γυναίκα που πρέπει να συμφιλιωθεί τόσο με την αδερφή της και την ασθένειά της, όσο και με τον οργισμένο γιο της. Ο Δημήτρης Καρατζιάς, στο ρόλο του οργισμένου εφήβου Χανκ, εκπλήσσει, καθώς καταφέρνει απόλυτα να παρουσιάσει την επιφυλακτικότητα και την οργή του έφηβου ήρωα.

Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης υποδύεται τους γιατρούς στην παράσταση. Άλλοτε ανάλαφρος και αστείος, (η διάγνωση της λευχαιμίας προκαλεί γέλιο στους θεατές), και άλλοτε σοβαρός σαν ψυχίατρος του Χανκ. Ο γιατρός λοιπόν μαζί με τον ρόλο της θείας Ρούθ, προσφέρουν στο θεατή ένα γλυκόπικρο χιούμορ, που χωρίς αυτό η παράσταση θα ήταν αφόρητα βαριά. Η κυρία Γιάννα Σταυράκη ερμηνεύει τον ρόλο της θείας Ρούθ, μιας γυναίκας που πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής της με αναπηρία. Η κυρία Σταυράκη παρουσιάζει έναν χαρακτήρα που έχει μια παιδικότητα, και λόγω της ηλικίας αλλά και λόγω του χαρακτήρα της. Αποτελεί μάλιστα την πιο γλυκιά φιγούρα του έργου. Τέλος, ο Στράτος Στρατηγαρέας, στο ρόλο του μικρότερου γιού, ενός παιδιού που βιώνει όλα τα προβλήματα της οικογένειας, προβάλλει την αθωότητα που είναι τόσο σημαντική για τον χαρακτήρα.

Το «Marvin’s Room» είναι ένα εκπληκτικό έργο με εξαιρετικές, σπαραχτικές σε κάποια σημεία ερμηνείες, με καταπληκτική σκηνοθεσία που θα σας κάνει να γελάσετε και να συγκινηθείτε.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Μελισσάνθη Μάχουτ
Σκηνοθεσία / Δραματουργική Επεξεργασία : Δημήτρης Καρατζιάς
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Μάνος Αντωνιάδης
1ο βιολί: Μελίνα Γαλανού
1ο τσέλο: Μαντώ Αγουρίδου
Σχεδιασμός φωτισμών: Βαγγέλης Μούντριχας
Κοστούμια : Aλέξης Φούκος
Βοηθός Ενδυματολόγου: Χάρης Άνθης
Ενδύματα ηθοποιών: Τα Ρούχα του Βασιλιά
Περούκες: Άγγελος Σαχιτζής – Περούκες
Ειδική περούκα:  Ευγενία Παπαδοπούλου
Κατασκευαστής σκηνικών: Κώστας Μπακάλης
Ιατρικός εξοπλισμός: Ιατρικό Κέντρο Αμαρουσίου
Φωτογραφίες/ Αφίσα: Γεωργία Σιέττου, Στέλιος Δανιήλ (S&G Face2Face Photography)
Trailer: Στέφανος Κοσμίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Βαγγέλης Λάσκαρης
Παραγωγή: VAULT

Γράφει η θεατρολόγος Μαριαλένα Δογγούρη
1η δημοσίευση:kallitexnes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου